torstai 9. heinäkuuta 2009

Liiga jakautuu kahtia


Suomalaisen futsalin pääsarjatasolla - Futsal-Liigassa - on tulevalla kaudella joukkueita, joiden pelikausi kestää 4 kuukautta, ja joukkueita, joiden pelaajat pelaavat futsal-pelejä 10 kuukauden aikana.

Osalla liigajoukkueista pelit alkavat lokakuun loppupuolella futisviheriöiden käydessä talvilevolle. Heillä kausi todennäköisesti myös päättyy helmikuun puolessa välissä liigan kaksinkertaisen runkosarjan päättyessä.

Liigajoukkueista GFT ja Futsal MadMax aloittivat pelikautensa jo kuluvalla viikolla eli heinäkuun alussa.

Eivätkä pelit jää tähän. On käynnissä historiallinen murrosvaihe.

Suomalainen seurajoukkue aloittaa toista kertaa virallisen kilpailukautensa jo elokuussa, kun Espoon GFT isännöi UEFA Futsal Cupin kotiturnausta Tapiolassa.

Koska GFT:n tavoite on kova - turnausvoitto ja jatkopaikka - valmistautumisen on oltava niin hyvä kuin mahdollista.

GFT saa 25.7. historiallisen mahdollisuuden pelata kova kansainvälinen peli jo heinäkuussa, kun Pajulahdessa viikon verran leireilevä Venäjän Superliigan joukkue Mytischi haastaa treeniputkensa päätteeksi espoolaiset.

Mutta GFT ei ole ainoa kv.peleissä keskikesällä hikoileva Suomi-jengi. Myös Maxit kohtaa Mytischin, ja FC Johtajat matkaa Montenegroon opiskelijoiden EM-kisoihin, mistä hyötyy myös muutama liigaseura - erityisesti Ilves.

Jos kaikki suunnitelmat ja tavoitteet toteutuvat, GFT:n pelaajat ovat tahkonneet ennen liigakauden alkua kymmenkunta kv.peliä ja puolentusinaa kotimaan koitosta. Se vaatii UEFA Cupissa jatkopaikkaa ja ulkomailla pelattavia treenipelejä.

Viime kaudella GFT pelasi 26 ottelua (UEFAx3, Super Cupx1, Liigax22). Nyt päälle tulevat Futsal Cup, kotimaiset treenipelit, kv. treenipelit ja toivottavasti myös lisää UEFA Cupin matseja. Kokonaismäärä voi nousta jopa yli 40:n.

Kun huippupelaajien kakkuun lisätään kymmenkunta maaottelua (viime kaudella 12), pelimäärä ja kauden pituus kasvavat kovan kansainvälisen vertailun kestäväksi.

Kova pelirasitus ja kasvava treenimäärä asettavat vaatimuksia myös pelaajaringin laajuudelle. Tätä yritän myös GFT:ssä painottaa, kun rakennamme ensi kauden joukkuetta.

Kun GFT matsaa 40 kertaa tai yli, samaan aikaan Cupin väliin jättävällä ja niukasti treenipelejä vääntävällä liigajengillä, pelit jäävät 20:een tai jopa alle.

Mitä murroksesta sitten seuraa?

On jo nyt havaittavissa, että futsal-urallaan eteenpäin haluavat ja kv.peleihin seura- ja maajoukkuetasolla tähtäävät pelaajat alkavat hakeutua seuroihin, joissa nopeampi kehitys on mahdollista.

Epäilen, että jatkossa maajoukkuepelaajat tulevatkin yhä harvemmista seuroista. Jos pelaajalla on marraskuun alussa alla yksi liigapeli ja parin viikon treenijakso, kesäkuussa kautensa aloittaneeseen pelaajaan on helppo kallistua valinnan hetkellä.

Tasoerot liigassa kasvavat jatkossa. Se ei näy välttämättä yksittäisissä otteluissa ja rumina lukemina, koska liigajoukkueiden yleinen osaaminen on selvästi kehittynyt ja pelaajat ovat urheilullisempia. Mutta sarjakauden aikana hyvät erottuvat vähemmän hyvistä vääjäämättä. Pudotuspeleissä parhaiden kausi taas jatkuu kovilla matseilla, kun muut ovat jo futiksen parissa. Erot senkun kasvavat.

Miten kaikkien kautta pidennetään?

Vaikea kysymys. Esim. GFT:ssä pelaajia kutkuttaa useat kauden aikana pelattavat kv.pelit ja maaottelut. Vierailut Hakkarissa tai Vaasan kauppiksella ovat vähemmän hohdokkaita, kuin haaveet Actionin kaatamisesta Belgiassa. Kaikella kunnioituksella Loisketta ja Ruutupaitoja kohtaan.

On helpompi jättää futis ja keskittyä futsaliin, kun tiedossa on mielenkiintoisia kv.haasteita, uusia vastustajia ja mahdollisuus tehdä historiaa. Mutta kv.pelejä ei riitä kaikille.

Nyt käynnistyvä kahtiajako jatkuu useampia kausia, kunnes Futsal-Liigan vetovoima on kovempi kuin futiksen divareiden. Liigakautta on pidennettävä rohkeasti sekä liigan markkinointia ja viestintää parannettava dramaattisesti. Tuttuja paljon puituja juttuja, jotka toivottavasti joskus tehdään.

Mutta nykyistä hohdokkaampi liiga ei ole välttämättä ainoa ratkaisu... Jatkuu ensi numerossa.

tiistai 7. heinäkuuta 2009

Nastaa vaakamamboa


Futsalin pelikauden alkamisen kunniaksi myös tämän blogin päivitystauko on ohi. Jatkossa onkin tarkoitus seurata tiiviisti Espoon GFT:n valmistautumista UEFA Futsal Cupin ja liigakauden koitoksiin.

GFT:n. Niinpä. Tuli tehtyä henkilökohtaisesti erittäin iso päätös kauden jälkeen ja tartuttua uuteen äärimmäisen motivoivaan, mutta myös vaativaan haasteeseen.

PoPan jättäminen seitsemän vuoden jälkeen ei ollut todellakaan helppoa. Kun on itse ollut jättämässä seuran ensimmäisen ilmoittautumisen futsalin piirisarjaan ja ollut mukana rakentamassa joukkueen nousua Suomen huipulle asti, luopumispäätöksen teko oli jopa raastavaa.

Mutta ainakaan tällä hetkellä ratkaisu ei kaduta. Niin innostuneen vastaanoton olen Espoossa saanut.

Eilen konkretisoitui taas se, miksi futsal on niin nasta laji. GFT:n ja FC Johtajien välinen treenimatsi oli intohimoinen, intensiivinen ja mukaansa tempaava.

Kaikella kunnioituksella minulle leivän tuovaa lajia eli jalkapalloa kohtaan, kokemus pelistä futisjoukkueen vaihtopenkillä on kuin leppoisaa kesäillan valssia futsalin kiihkeään vaakamamboon verrattuna. Vaikka kyseessä oli vain treenipeli, matsin tuoma adrenaliinitaso lyhensi reilun parinsadan kilometrin kotimatkaa kummasti.

GFT voitti pelin 5-4. Pienestä kankeudesta huolimatta olen tyytyväinen joukkueeni esitykseen. Vaikka useimmilla pelaajilla oli takana hyvin raskas viikonloppu (esim. FC Hämeenlinnan kaverit tulivat matsiin melkein suoraan Tornion bussista), kaikkien esitys oli ilahduttavan energinen.

Erityismaininta pitää antaa 93-syntyneelle Rasmus Palmille, joka pelasi kovassa paikassa elämänsä ensimmäisen aikuisten futsal-pelin. ”Rasselta” miehekäs ja hieno esitys!

Kun myös tuomarit hoitivat leiviskänsä mainiosti, Leppävaarassa koettiin eilen hieno futsal-ilta. Ja eletään kuitenkin vasta heinäkuuta. EoM!

FC Johtajille voi povata heinäkuun loppupuolella Montenegrossa pelattavista opiskelijoiden EM-kilpailuista ihan kohtuullista menestystä. Joukkue oli Ilves-pelureiden johdolla kurinalainen ja aktiivinen. Kun pelaajilla alkaa olla mukavasti kokemusta myös kansainvälisistä matseista, kaverit eivät varmasti alennu kisaturisteiksi.

Niin ei tee myöskään GFT omissa koitoksissaan.