"Futsal on kasvanut 6,9 prosenttia kaudesta 2007 – 2008, jolloin lajia harrastavia joukkueita oli 1 885. Tuoreen tilaston mukaan futsaljoukkueita on tällä hetkellä 2016 kappaletta, joka tarkoittaa pelaajamäärässä noin 30 000 pelaajaa.
Futsalin joukkuemäärä on kasvanut jo 11 vuoden ajan. Eniten futsaljoukkueita on Helsingin piirin (490), Turun piirin (286) ja Tampereen piirin (278) alueilla.
Suomen Palloliitto ei myy pelipasseja erikseen futsaliin ja jalkapalloon, vaan lajeja voi pelata samalla lisenssimaksulla. Futsalin pelaajamäärä perustuu tilastoituun joukkuemäärään, joka kerrotaan 15 pelaajalla.", kertoo Suomen Palloliiton tänään julkaisema tiedote.
Komea luku, jolla pitää olla painoarvoa. Toivottavasti muhkeaa lukua osataan hyödyntää myös Liiton markkinoinnissa ja viestinnässä. Käynnissä olevassa futsalin strategiatyössä sitä ainakin käytetään.
On haasteellista, ettei futsalilla ole omaa pelipassia. Aivan kenkäparin tarkkuudella pelaajamäärä jää siksi tietämättä. Mutta liiton käyttämä kerron (15/pelaajaa/joukkue) ei ole mielestäni ainakaan yläkanttiin.
Esimerkiksi PoPan liigajoukkueessa ja piirisarjaporukassa (PoPa/2) pelasi yhteensä 33 pelaajaa. Joissakin jengeissä pelaajamäärä on varmasti pienempi kuin 15, joissain isompi. Mutta keskiarvo liikkuu kauden aikana tuon luvun tienoilla, jossei ylikin.
Futsalin kehityspäivät 3.4. - 5.4. onnistuivat hienosti. Siitä kiitokset kaikille noin 80:lle mukana olleelle futsal-intoilijalle! Saimme aikaan paljon keskustelua, uusia kehitysideoita nousi esiin, ja mikä tärkeintä futsaltoimijat kautta maan näkivät konkreettisesti missä mennään. Palaan päivien antiin tarkemmin tässä blogissa kevään aikana.
Futsalin näkyvyys ja sen puute oli keskusteluissa jatkuvasti toistuva teema. 30 000 pelaajaa ja jatkuva roima kasvu ovat viestejä, joita kehtaa, saa ja pitää rummuttaa.
Naisten jalkapallon jatkuvasta kasvusta Palloliitto tiedotti 3.4. seuraavasti:
Naisten EURO2009 – juhlavuoteen päästään ilahduttavasta asemasta, kun pelaajamäärän kasvu oli edelleen erityisen voimakasta nais- ja tyttöjalkapallossa (+2,9 %). Päättyneellä kaudella ylitettiin jo 25 000 pelaajan rajapyykki. Jalkapallon pelaajamäärän kasvu on jatkunut yhtä mittaa vuodesta 1998 alkaen.
Pelaajamäärän kasvun tulevaisuuden haasteisiin kuuluu pienenevät ikäluokat. Jalkapallon harrastajamäärän kasvu on pystytty turvaamaan drop out – ilmiön, eli lajin parista poisjäävien, hidastamisella, joka on näkynyt etenkin miespelaajien kasvaneessa määrässä. Miehissä pelaajamäärä kasvoi 6,2 prosentilla, kun yli 20 000 miestä hankki päättyneellä kaudella pelipassin. Palloliiton seuraavaan nelivuotisstrategiaan kuuluukin drop out – ilmiön torjuminen yhdessä seurojen ja piirien kanssa. Palloliiton Visio 2020 tavoitteena on harrastajamäärän vuotuinen kasvattaminen viidellä prosentilla ja drop out – ilmiön pysäyttäminen.
Palloliitto pyrkii vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin harrastetarjontaa kehittämällä ja panostamalla vahvasti seurojen kehitystyöhön. Myös nais- ja tyttöjalkapallon valtavaa kasvupotentiaalia pyritään edelleen hyödyntämään tarjoamalla laadukasta toimintaa ja erilaisia pelivaihtoehtoja myös naisille ja tytöille koko maan alueella. Kuluvana vuonna toteutetaan EM2009 – seurakehityshanke, jossa on mukana 46 seuraa. Naisten EM-lopputurnauksella tuetaan pelaajakasvun kehitystä myös muilla tavoin.
Ilmainen vinkki. Drop outin ehkäisy ja futsalin potentiaalin hyödyntäminen. Yhtälö, jota kannattaa kokeilla, jos VISIO 2020 halutaan tavoittaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti