keskiviikko 21. tammikuuta 2009

EM-kilpailut Suomeen?


Tsekkiläinen Petr Fóusek toimi elokuussa 2008 Helsingin Pasilassa pelatun UEFA Futsal Cupin delegaattina.

Espoon GFT:n isännöimän turnauksen arvovieras ei ollut kuka tahansa. Fóusek on Tsekin jalkapalloliiton entinen pääsihteeri, UEFA:n futsalkomitean ex-puheenjohtaja - todellinen kosmopoliitti, joka on toiminut työtehtävissä kaikissa UEFA:n jäsenmaissa.

- Nykyään konsultoin työkseni FIFA:n jäsenmaita - erityisesti kolmannen maailman valtioiden liittoja. Autan liittoja suunnittelemaan ja uudistamaan organisaatiomallejaan ja -rakenteitaan, Fóusek kertoi Espoossa.

- Nämä delegaattikomennukset ovat luottamustehtäviä. Eräänlainen harrastus siis.

UEFA:n delegaatti on UEFA:n alaisten turnausten ja ottelutapahtumien ylin johtaja. Hän valvoo, että kaikki menee pilkulleen oikein.

Pilkkuja ja pisteitä on paljon, todella paljon. Kysykää vaikka GFT:n turnauksen johtajana toimineelta Fernando Goncalvesilta.

"Nandon" kärsivällisyys oli välillä hymyn äärimmilleen kiristäneellä koetuksella, kun UEFA:n edustajat tavasivat pykäliä ja asetuksia 177-sivuisesta (!) järjestämisoppaasta. Miehen pinna ja pokka kuitenkin pitivät. Siitä tuli myös kiitosta.

- GFT järjesti hyvän turnauksen. Pientä viilausta on aina, mutta kokonaisuus oli kiitettävä, Fóusek tiivisti turnauksen huipentaneen GFT - KMN Gorica -thrillerin päätyttyä.

Fóusek rakastui futsaliin 80-luvulla. Sittemmin hän on uurastanut lajin parissa pelaajana, valmentajana, seurajohtajana, koko tsekkiläisen futsalin pomona, EM-kilpailujen johtajana ja lopulta Euroopan huipulla UEFA:ssa.

- GFT ja KMN Gorica pelasivat upean, kansainvälistä huipputasoa olleen otteluun. Pelissä oli hienoja yksilösuorituksia, hyvää joukkuepeliä ja jännitystä - kaikki huippuottelun ainekset, Fóusek hehkutti päätöspelin jälkeen ilman pienintäkään tarvetta turhaan vieraanvaraisuuteen.

- On äärimmäisen harmillista, suorastaan häpeällistä, että niin harvat suomalaiset näkivät tämän ottelun. Tämä peli olisi ollut loistavaa mainosta suomalaiselle futsalille. Mutta missä olivat televisiokamerat?

Futsalin vähäinen suosio ja näkyvyys Suomessa olivat Fóusekille pettymys.
- Suomi on Pohjoismaiden ykkönen futsalissa. UEFA arvostaa sitä. Teitä pidetään mallimaana, josta muu Pohjola saa ottaa oppia. Mutta teidän täytyy pitää kiinni asemastanne. Ei se säily itsestään.

- On ensisijaisen tärkeää, että suomalaiset futsal-ihmiset pitävät yhtä. Teidän täytyy vetää samaa köyttä, taistella ja tehdä töitä lajin eteen. Sitä ei kukaan tule tekemään teidän puolestanne, Fóusek patistaa.

Fóusek tietää, mistä puhuu. Hän on ollut tekemässä ja näkemässä, kun tsekkiläinen futsal on noussut marginaalista arvostettujen urheilulajien joukkoon.

- Tsekissä televisioidaan kaudessa 30-40 kotimaista futsalpeliä. Kaikki maaottelut ja jokaiselta liigakierrokselta yksi matsi. Se on lajin nykysuosion perusta.

- Lopullisesti futsal löi Tsekissä läpi, kun isännöimme EM-kilpailuja vuonna 2005. Maajoukkuetta seurattiin silloin erityisen tarkasti, turnausta kotimaahansa junailemassa ollut futsalpamppu kertoo.

Vuoden 2009 EM-kilpailut järjestetään tammikuussa 2010 Unkarissa. Syksyn 2011 kisaisännyys on vielä jakamatta. Kannattaisiko Suomen hakea tulevaisuudessa EM-kisoja?

- Miksei. Kun olette järjestäneet naisten jalkapallon EM-kilpailut, futsalin EM-kilpailut ovat suurin UEFA:n tapahtuma, jota teidän on realistista hakea.

- UEFA arvostelee kaiken erittäin tarkasti: turvallisuuden, majoitustilat, kulkuyhteydet ja tietenkin pelipaikat. Jääkiekkomaana teillä olisi olemassa hyvä halliverkosto, joten mikään noista tekijöistä tuskin olisi ongelma, Fóusek rohkaisee.

Suomalaiset rakastavat arvokisoja ja suorastaan himoitsevat niiden isännyyksiä. Mutta anomukset ja hakuprosessit tarvitsevat aina puolestapuhujansa. Niitä suomalaisella futsalilla ei vielä ole - ainakaan tarpeeksi.

- Niin kuin sanoin. Koko suomalaisen futsalväen pitää tehdä töitä yhdessä. Silloin liittonnekin on paremmin takananne, Fóusek muotoilee ja varoo tarkasti arvostelemasta Suomen Palloliittoa.

- En halua sanoa, että teidän pitää tehdä näin ja näin. Mutta haluan kertoa yhden esimerkin, jota toistan aina tällaisissa haastatteluissa, futsalin puolesta väsymättä pari vuosikymmentä paasannut Fóusek napauttaa ja katsoo terävästi pöydän yli.

- Kun toimin Tsekin Jalkapalloliiton pääsihteerinä olin futisperheen pää.

- Perheessäni oli jo aikuinen mies, joka oli käynyt koulunsa, valmistunut ja teki jo hyvin rahaa. Hän pärjäsi käytännössä omillaan.

- Häntä vähän nuorempi nainen oli jo hyvin oppinut ja lukenut, mutta tarvitsi vielä vähän ohjausta ja tukea, vaikka asui jo poissa kotoa.

- Heitä nuorempia teini-ikäisiä ja vähän vanhempia perheessäni oli useita, poikia ja tyttöjä. He asuivat kotona ja opiskelivat, joten koulutukseen meni paljon rahaa. Mutta se oli palkitsevaa, koska he olivat lahjakkaita ja tuloksia tuli.

- Perheen kuopus oli vielä pieni. Paljon nuorempi kuin sisarensa. Hän vasta haki askeleitaan tässä maailmassa.

- Siksi hän tarvitsi paljon enemmän tukea, turvaa ja opastusta kuin vanhemmat sisaruksensa. Itse perheenpäänä halusin olla kuopukseni apuna mahdollisimman paljon hänen hapuilevalla alkutaipaleellaan.

- Ymmärrätkö? Hyvä isä kohtelee kaikkia lapsiaan tasapuolisesti, mutta ymmärtää myös niiden erilaiset tarpeet.

Fóusek ei pitänyt huolta kuopuksestaan turhaan. Tsekin futsalmaajoukkue on Euroopan TOP 5:ssä. Samalla näyttävää peliä ja taitavia pelaajia rakastava kansa on ottanut lajin omakseen.

1 kommentti:

  1. Lainaus Ari Pusan kirjoituksesta:

    http://www.hs.fi/juttusarja/pusa/artikkeli/Urheilun+mahtimaa/1135243062261

    "Arvokisojen hakemisesta Suomeen on sovittu hallitustasolla. Lopulta kyse on realismista. Suomi voisi saada eri palloilulajien EM- tai MM-kisoja, mutta riittäisikö kahden viikon turnaukselle tarpeeksi maksavaa yleisöä, sponsoreita ja ennen kaikkea suomalaisia tähtiä, kuten nyt hienosti EM-taitoluisteluissa?

    Jo nyt on varma, että Suomi järjestää ensi vuonna salibandyn MM-kisat ja jääkiekon MM-kisat 2012. Suunnitteilla on hakea suunnistuksen MM-kisoja 2013 ja yleisurheilun EM-kisoja 2014.

    Opetusministeriö kokoaa tänä keväänä listan, mitä arvokisoja Suomeen kannattaa hakea. Samalla se selvittää, mitä kansallisesti merkittäviä rakennushankkeita urheilussa pitäisi viritellä."

    Ei muuta kuin painostusta "hallitustasolle", niin saadaan Suomeen kisat ja uusi futsalhalli!

    VastaaPoista