torstai 19. maaliskuuta 2009

Tilannekatsaus kehityspäivien alla


Suomalainen futsalväki kokoontuu 4. huhtikuuta Helsinkiin lajin kehityspäiville. Kokous on merkittävä, sillä meillä kaikilla futsal-intoilijoilla on nyt todellinen mahdollisuus vaikuttaa.

Syksyllä järjestetään Suomen Palloliiton Liittokokous, joka käyttää ylintä valtaa suomalaisessa jalkapallossa ja futsalissa.

Liittokokous hyväksyy Suomen Palloliiton Toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2010 - 2012. Tähän suunnitelmaan kirjataan myös suomalaisen futsalin kehityssuunnat. Ja niiden valmisteluun sekä ennen kaikkea toteuttamiseen meidän pitää osallistua.

Edellinen toimintasuunnitelma vuosiksi 2007-09 hyväksyttiin 22.10.2006. Futsal on jalkapallon varjossa varsin marginaalisesti esillä tässä 24-sivuisessa kirjassa, mutta seuraavat kohdat siitä löytyvät. Nämä kohdat ovat siis toimintavuosiksi 2007-09 kirjattuja suomalaisen futsaltoiminnan päätavoitteita.

1.1 Kansainvälinen menestys 2007-09 (sivu 10)


luku 3. Futsal-maajoukkueen toimintaedellytysten ja toiminnan kehittäminen 2007-09, jotta tavoite pääsystä EM-tai MM-lopputurnaukseen seuraavalla liittokokouskaudella toteutuu.

kommentti: mj-toiminta on kehittynyt, siitä ei kahta sanaa. Sen osoitti jo upeasti sujunut Portugalin EM-karsintaturnaus. Kuten kohdassa sanotaan, seuraava tavoite on lopputurnaukseen pääsy. Toivottavasti tämän kauden tulokset eivät sokaise - tyyliin kun kerran tuonne asti pääsivät näin vähillä resursseilla, eivät ne paljon mitään lisää tarvitse, että arvokisapaikka tulee...Nyt on panostusten aika, kun pohja alkaa olla kunnossa.

1.1.1.1. A-maajoukkueet ja nuorten maajoukkueet (sivu 11)


Futsal-maajoukkue
- päätavoite on kehittää maajoukkueen menestysedellytyksiä ja toimintaa, jotta seuraavalla liittokokouskaudella Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä EM- tai MM-lopputurnaukseen. Liittokokouskaudella aloitetaan tukimaajoukkueen toiminta.

Kommentti: tukimaajoukkuetoimintaa ei ole vielä aloitettu, mutta liittokokouskausi on kesken, joten tämäkin tavoite ehtii toivottavasti täyttyä.

3. Päätulostavoitteita tukeva muu toiminta (sivu 20)

Väliotsikko Futsal


- Futsalin kilpailukautta pidennetään siten, että se tukee ympärivuotista (365) kilpailukalenteria. Tavoitteena on, että kaudella 2009-10 futsal-liigan ja -ykkösen kausi alkaa lokakuun puolessa välissä ja päättyy maaliskuun puolessa välissä.

kommentti: Ihan päivälleen tähän ei päästy, mutta lähelle kuitenkin.


- Futsal-liigan ja -ykkösen sarjalisenssijärjestelmää kehitetään järjestelmällisesti eteenpäin seurojen toiminnan tukemiseksi. Ensimmäisen versio valmistuu syksyllä 2006.

kommentti: lisenssijärjestelmää ei ole. Selvä puute, koska vaatimustasoa seuratoimintaa kohtaan pitää nostaa. Muuten liiton sarjojen uskottavuus, näkyvyys ja urheilullisuus eivät parane, minkä kuitenkin pitää olla ykköstavoitteita.

- Futsal Cupin (miehet ja naiset) asema vakiinnutetaan futsal-kalenterissa ja joukkuemääriä pyritään kasvattamaan nykyisestä. Kaudella 2009-10 miesten cupissa on tavoitteena 100 joukkuetta ja naisten cupissa 30 joukkuetta. Futsal cupin lopputurnauksesta kehitetään koko futsal-kauden päätöstilaisuus.

kommentti: Pudotuspeleistä on kehitetty futsal-kauden päätöstilaisuus, mikä on paljon järkevämpää. Ei olisi mitään mieltä, että runkosarjan jälkeen pelinsä lopettanut cup-finalisti joutuisi puolitoista kuukautta myöhemmin keräämään pelaajat futiskentiltä kauden "huipennukseen". Nyt kauden huipentavat joukkueet, joissa on toiminta vain tiivistyy loppua kohti. Cupin ympärille on mahdollisuus rakentaa hieno välihuipennus ja yleisötapahtuma kauden ollessa kiivaimmillaan. Sitä ilmeisesti yritetään jo ensi joulukuussa. Saapa nähdä, miten kalenterimuutos vaikuttaa osallistujamääriin. Toivottavasti positiivisesti.


- Futsalin näkyvyyttä pyritään kasvattamaan mm. pyrkimällä viemään Futsal-liigaa Urheilukanavalle viimeistään kaudella 2007-08 sekä lisäämällä futsalin näkyvyyttä Palloliiton omissa viestimissä (netti, Football Magazine, Futari).

kommentti: Liiga ei näy Urkalla. Futsal.fi perustettiin juuri edellisen liittokokouksen aikoihin. Palloliitto.fissä uutisointi on viime aikoina lisääntynyt. Liiton lehdissä on välillä vain Loton mainos, joskus jotain muutakin pientä. Muu medianäkyvyys aivan liian vähäistä edelleen, jopa maajoukkueen kohdalla. Muutamat liigaseurat ovat sentään tehneet nettilähetyksiä peleistään, mikä on EoM:ää.

- Luodaan futsal-verkosto vuoden 2007 syksyyn mennessä, johon kuuluvat mm. piirien futsal-valiokunnat/työryhmät sekä seurojen futsal-vastaavat.

kommentti: mitään virallista verkostoa ei ole olemassa

- Piirejä ja seuroja tuetaan futsalin aseman vahvistamisessa tarjoamalla mm. futsalin markkinointi-/valmentajakursseja.

kommentti: koutseille on kursseja, markkinointimiehille ei.

- Futsalin saaminen mukaan koululiikuntaan otetaan futsalin painopistealueeksi kehittämällä opettajille jaettavaa materiaalia sekä tiivistämällä yhteistyötä Kaikki Pelaa -nuorisotoiminnon ja piirien kanssa. Tavoitteena on, että vuodesta 2007 alkaen opettajille voidaan vuosittain jakaa opetusmateriaalin lisäksi futsal-palloja.

kommentti: aivan liian vähäistä futsalin vieminen kouluihin on edelleen. Mitään isompaa valtakunnallista Futsal Kouluihin! -hanketta ei ole käynnissä.


- Futsalin olosuhteita kehitetään lähiliikuntapaikkaprojektien avulla.

kommentti: lähiliikuntapaikkoja on noussut kylään kuin kylään. Kai niillä futsalmaisia pelejäkin vedetään.


Edellä mainittujen kohtien lisäksi futsal on esillä julkaisussa mm. olosuhde- ja harrastepykälissä.

Eli tällaisia tavoitteita suomalaisella futsalilla on ollut vuoden 2007 alusta ja on ensi syksyyn asti.

Yhtäköyttä

- On ensisijaisen tärkeää, että suomalaiset futsal-ihmiset pitävät yhtä. Teidän täytyy vetää samaa köyttä, taistella ja tehdä töitä lajin eteen. Sitä ei kukaan tule tekemään teidän puolestanne, Petr Fóusek patisti suomalaista futsal-väkeä Espoon UEFA Futsal Cup -turnauksessa.

Toivottavasti 4. huhtikuuta pidettävillä Futsalin kehityspäivillä on mahdollisimman monella laji-ihmisellä ajatuksia, miten yllämainitut ja tulevat uudet tavoitteet täytetään seuraavalla liittokokouskaudella. Yksittäisistä tuomaroinneista tai hukatuista maalitilanteista tilaisuudessa on turha vääntää. Nyt on aika hypätä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti