torstai 29. tammikuuta 2009

Tunne historia, jotta voit luoda uutta


"Olemme nyt vihdoinkin päässeet niin pitkälle, että voimme ryhtyä johdonmukaisesti ja tarkoin ohjelmoidusti toteuttamaan kolmijaksoista jalkapallovalmentajien koulutussuunnitelmaa. Olemme jo yli kolme vuosikymmentä kouluttaneet jalkapallovalmentajia, mutta vasta nyt uskaltaudumme perustamaan koulutuksemme omiin kurssikirjoihimme nojautuviksi.",
Suomen Palloliiton Jalkapalloilun koulutusvaliokunta kirjoitti Helsingissä tammikuulla 1968.

Ote on Palloliiton "Jalkapallovalmentaja Peruskurssi I" -kirjan esipuheesta. Löysin sen käsiini FC Jazz Junioreiden toimiston uumenista.

Futsalia on pelattu Suomessa vuodesta 1997 eli 12 vuotta. Toivottavasti meillä ei mene kolmea vuosikymmentä, ennen kuin saamme suomalaisen futsalvalmennuksen kurssikirjat.

Palloliiton historiallinen koulutusopus on häkellyttävä kokonaisuus. Kirja lähestyy futaajien valmennusta hyvin fyysisestä näkökulmasta. Jalkapallon lajiharjoituksia esitellään kokonaista kaksi aukeamaa (sivuilla 84-87, kaikkiaan sivuja 95).

Ja tämä ainoa osuuskin on nimeltään "Jalkapallotekniikan harjoittelu salissa". Kirjan alkupuolella käydään läpi mm. osat: alkuverryttely, voimistelu, hypyt, voimistelutelineiden käyttö, ryhmäkilpailut, kuntopiiri, kuntopalloharjoittelu, kuntopallon ryhmäharjoittelu ja kuntokilpailut.

Suomi-futaajat ovat olleet historiassa karskinkokoisia karjuja. Millekään kukkakepeille ei kyllä voida suositella "Toverin pyöritystä" tai "Jäykän Kallen nostoa".



Myös kokovoltti eteenpäin oli 60-luvun treeniohjelmassa - mielellään pehmustetulla alustalla.



Opit ja kirjan kuvitus ovat hyvin brittipainotteisia. Olihan Englanti tuohon aikaan hallitseva maailmanmestari ja jalkapallomaailman huipulla. Tosin Suomeen kopioiduilla opeilla Englanti ajautui sittemmin jatkuvaan alamäkeen...

Uraauurtavan kirjan kielelle ja harjoitteille voidaan hymyillä, mutta avainasiat ovat olleet jo tuolloin kunnossa.

"Mikäli jalkapalloa todella halutaa viedä eteenpäin, ei kellään ole varaa jättää palloharjoittelua vuosittain puolta vuotta lyhyemmäksi kuin muualla. Meillä Suomessa nimenomaan saliharjoittelu on saatava määrällisesti ja laadullisesti muuttumaan ratkaisevasti."


Toisaalta kirjassa annetaan myös tällaisia esimerkkejä treenisuunnitelmasta. Näillä metodeilla PoPakin nousee vielä tänä keväänä mitalivauhtiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti