tiistai 20. tammikuuta 2009

Nuori ja kokenut


Suomen futsalmaajoukkue pääsee kunnon kansainväliseen kyytiin tulevalla viikolla.

Romanian futsaltähdet kohtaavat Suomen tiistaina 27.1. Salossa ja seuraavana päivänä Helsingissä.

Futsalin ystävät muistavat varmasti, miten Molo, Matei, Lupu ja kumppanit loistivat vuoden 2007 EM-kisoissa Portugalissa. Romania rökitti Tshekin lukemin 8-4 kisojen toisessa ottelussa.

Huikeaa tykitystä tarjonnut ottelu oli vain tunteja aikaisemmin pelatun EM-kisojen avausmatsin peilikuva. Isäntämaa Portugali nyhjäsi maalittoman tasapelin Italian kanssa ylivarovaisessa pelissä, joka tarjosi Romanian ilotulitukselle oivan kontrastin.

Kun pureudutaan Romanian futsalin historiaan, suomalaisella laji-ihmisellä nousee karvapallo kurkkuun.

Romanian futsalihme alkoi vuonna 2003!

Romania pelasi maan historian ensimmäisen futsalmaaottelun viisi vuotta myöhemmin kuin Suomi ja vain neljä vuotta ennen ensimmäistä arvokisaedustustaan!

Futsal otettiin Karpaattien juurella alusta asti tosissaan. Rahalliset panostukset olivat rohkeita ja työn määrä itäeurooppalaiselle urheilulle tyypillinen - ISO.

Romanian vauhdista kertoo hyvin maajoukkueen alkutaival. Romanian vastaperustettu futsalmaajoukkue pelasi ensimmäiset kahdeksan otteluaan vajaassa kuukaudessa kesällä 2003. Vastustajina olivat rajanaapurit Bulgaria ja Moldova.

Kuluvan, elokuussa alkaneen, kauden aikana Romania on pelannut jo 12 maaottelua. Samalla Suomi on joutunut tyytymään neljään.

Kaiken kaikkiaan Romania on pelannut kesän 2003 jälkeen 113 futsalmaaottelua.

Suomi on pelannut välillä 1998 - tämä päivä yhteensä 64 futsalmaaottelua eli 49 vähemmän kuin tulevan viikon vastustajamme, viisi vuotta pidemmässä ajassa...

Suomella valtava haaste

Suomen futsalmaajoukkue on valikoitunut nykykokoonpanoonsa erittäin tiiviin talven aikana. Ringissä on käynyt marraskuun alussa alkaneen kauden aikana kolmisenkymmentä pelaajaa.

Nykyjoukkue on hyvähenkinen, tasapainoinen ja osaava, mistä hyvät Kypros-ottelutkin kertovat. Silti Euroopan huippumaa on maajoukkueelle valtava haaste.

Suomen päävalmentaja Jouni Pihlaja on pätevä valmentaja, mutta yliluonnollisia taikavoimia ei hänelläkään ole.

Tshekissä 3.3.2008 päättyneen edellisen futsalkauden jälkeen Suomen pelaajat ovat olleet maajoukkuetoiminnassa 2,5 kuukautta, romanialaiset käytännössä vuoden ympäri.

Kahdeksan kuukauden tauon jälkeen suomalaisilla kestää noin 2-3 kuukautta saavuttaa se sama taso, jolla he olivat, kun edellinen kausi päättyi. Eikä sekään tule ilmaiseksi. Jaksoon mahtuu kymmeniä maajoukkuepäiviä, seuratoiminta tietenkin vielä päälle.

Suomen futsalmaajoukkue on edistynyt huimasti Pihlajan komennossa, mutta tästä eteenpäin edistysaskeleet ovat entistä lyhyempiä - jos kalenteriin ei saada lisää pituutta, jopa olemattomia.

Vaikka päivät eivät yksinkertaisesti riitä, Suomi haastaa satavarmasti arvokisakävijät - ainakin sisulla ja tsempillä. Ja toivottavasti myös kotiyleisön tuella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti